BRÉKING: Törölték a U2Row csatornát!

Egy új korszak kezdete: A tolvaj csatornák vége.

Minden túlzás nélkül a mai nap történelmi a YouTube szempontjából, legalább is itt Magyarországon biztos. Számos olyan hazai csatorna létezik itthon, amik nemzetközi tartalomgyártóktól lopják le a videókat és sajátjukként adják el azt. Itt arról van szó, hogy a videó tényleges szövegkönyvét lefordítják magyarra, és lényegében újravágják a videókat apró módosításokkal. Ezen csatornák egyik legfőbb élharcosa volt a U2Row csatorna is.

 

KIÁLLUNK AZ IGAZUNKÉRT

Már lassan 1,5 éve tart a „harc” az igénytelen másoló csatornák ellen, hiszen számos hazai tartalomgyártó felszólalt ez ügyben, köztük olyan nevek mint pl. Chabinho, OwnMcKendry, The Raven Croaks, FanMadeMaker, fleX…ja meg én is. Természetesen az érintett csatornák képviselői nem is reagáltak ezen kritikákra érdemben (csak ezt), illetve a LEGJOBB [MAGYAR TOP 10] csatorna készítője nyilatkozott egyet Facebook-on az ügy kapcsán, de ő is csak annyival tudta le, hogy „[…] amit azok a fiatalok gyártanak, akik az irigységből és nézettségéhségből megpróbáltak lejáratni […]”. Mit ne mondjak, nagyon irigy mindenki arra, hogy lopjátok a tartalmakat és sajátotokként adjátok el.

A sok felszólalás talán sokak szemét felnyitotta, viszont nem volt tényleges és érdemleges hatásuk.
Egészen a mai napig, ugyanis a U2Row csatorna elérhetetlenné vált, és ez az üzenet fogad:

„Ezt a fiókot megszüntettük, mert harmadik felektől több alkalommal szerzői jog megsértésére vonatkozó panaszt kaptunk a felhasználó által közzétett anyaggal kapcsolatban.”. 

Ez az egy mondat történelmi jelentőségű YouTube szempontból, és nagyon sok fontos információt is tartalmaz és most ki is fejtem, hogy miért.

 

A HARMADIK FÉL

Az egyszerűség kedvéért, igyekszem érthetőbben elmagyarázni, hogy hogy is működik jelenleg a YouTube Copyright rendszere.

Van A videós, aki B-től lopja a videókat. Ezt C felhasználó tudja, hogy így van és szólna is a YouTube-nak, viszont a szabály szerint C nem jelentheti A-t, ugyanis C muszáj, hogy B-nek szóljon, hogy B tiltsa le az A által lopott videókat.

Ezt hívják úgy, hogy „harmadik féltől származó jelentés”. Az említett példában A = U2Row, B = minden nemzetközi videós, akitől loptak, és C = akik jelentették U2Row-t valamilyen módon. És személy szerint én is C vagyok.

2018. Július 5-én írtam a YouTube egyik hivatalos címére egy elég terjedelmes e-mail-t, amiben kifejtettem, hogy vannak itthon videósok akik lopnak, konkrét linkekkel is alátámasztottam az állításaimat, majd megkérdeztem, hogy „mit lehet ilyenkor tenni?”.

Válaszul a következőt kaptam:

„Helló,

Köszönjük, hogy értesítettél minket. Azonban a kérdéses tartalom eltávolításának érdekében a szerzői jogtulajdonos vagy egy meghatalmazott képviselője kell hogy kapcsolatba lépjen velünk. További információkért kérlek tekintsd meg a szerzői jogi eltávolítási irányelveinket.

Üdvözlettel,
A YouTube Jogi Támogató Csapata”

Nos beigazolódott az, amire számítottam. Nem véletlenül irányult arra az e-mail-em és a kérdésem, hogy „mit lehet ilyenkor tenni?”, ugyanis próbáltam a YouTube rendszerén keresztül jelentést leadni, viszont ez az üzenet fogadott:

Szóval jelen állás szerint harmadik fél nem jelenthet szerzői jogsértést. Akkor viszont hogy lehet az, hogy a YouTube arra hivatkozva törölte a U2Row csatornát, hogy sok bejelentés érkezett hozzájuk harmadik felektől? Egyenlőre hivatalos választ nem lehet tudni ezzel kapcsolatban, viszont lehet, hogy az én és még mások által írt bejelentések meg tették hatásukat. Viszont ilyenkor ha a U2Row fellebbez erre hivatkozva, akkor se kapják vissza a csatornájukat, mivel így is úgy is lopták a videókat.

 

MIÉRT „TÖRTÉNELMI” PILLANAT?

Sok szempontból is:

  • A YouTube végre tesz azért, hogy eltávolítsa azokat a csatornákat, akik lopják mások tartalmát.
  • A YouTube ezt ráadásul kis hazánkban tette meg, szóval elképzelhető, hogy a továbbiakban más hazai csatorna is eltávolításra kerül. Már most találgatható, hogy ki(k) lesz(nek) a következő(k).
  • Annak ellenére, hogy harmadik felektől nem fogadnak el bejelentést, még is erre hivatkozva töröltek egy csatornát.
  • Ezek után nem lehet következmények nélkül mások munkáit lopni, még akkor se, ha Magyarországon vagy.
  • Eleve ritka, hogy magyar csatornát törölnének, legutóbb a Videodrome csatornát törölték minden ok nélkül, de most „végre” okkal törölve lett egy csatorna.

 

UTÓHATÁS

Rengeteg ilyen csatorna lett népszerű az utóbbi időkben, sorra generálnak hatalmas nézettségeket – és ez által pénzt is – azzal, hogy mások munkáját fordítják le. Alapvetőleg nem is lenne nagy baj, ha lefordítanák, viszont a legtöbb esetben sajátjukként „adják el” a videót, mintha ők találták volna ki. A forrást elrejtik a leírás legaljára, ráadásul ezek a források sokszor csak random linkek, amik nem is tartoznak az adott videóhoz.

Jelenleg nem csak a toplista csatornák, hanem a Minecraft csatornák is ezerrel lopják a külföldi tartalmakat. Csabusa készített erről a jelenségről egy zseniális videót.

Ez az egész eset remélhetőleg tanulságul szolgált mind a jelenlegi, mind a jövőbeli csatornák számára.

Mindennek van következménye! 

KÖVESS MINKET ITT IS

Válasz