Napi érdekesség: Így készülnek a Play Button-ok

Ezüst, Arany & Gyémánt

Kép: What's Inside?

Biztos találkoztatok már olyan videóval, amikor egy hazai (vagy nemzetközi) videós bemutat egy ezüst színű csillogó plakettet, azért mert elérte a 100.000 feliratkozót. Eddig ismeretlen volt az, hogy hogyan is készülnek ezek a díjak, de ebből a cikkből most kiderül.

 

 

A YouTube Díjakról (YouTube Play Button / Creator Award)

A YouTube-on rengeteg tartalomgyártó van, és sok út van arra hogy kitűnjenek a tömegből. A YouTube pedig fizikai díjjal is jutalmazza azt, ha elérsz bizonyos feliratkozó számokat. A díj kinézetét idén márciusban meg is változtatták elég rendesen, hiszen most már rengeteg tartalomgyártó ér el hatalmas számokat, és egy ilyen díj elkészítése költségekkel jár, szóval muszáj volt a változtatásra.

Korábban is volt már egy változás, akkor az eredeti design-hoz képest a Play Gomb valamivel nagyobb lett, viszont sokkal olcsóbb anyagokból készült el. És valószínűleg a teljes újradesign-olásnak is a „spórolás” volt az oka.

Jelenleg 3 különféle díjat oszt ki a YouTube a tartalom gyártóknak:

Ezüst (Silver): Valószínűleg ezzel találkozhattatok a legtöbbet eddig, főleg magyar viszonylatban, ugyanis ez az a díj, amit 100.000 feliratkozó után kap meg egy videós. A YouTube hivatalosan ellenőrzi azt hogy jogosult e csatorna a díjra, hiszen ha valaki megsértette a közösségi irányelveket, akkor nem kaphatja meg a díját. Amint egy csatorna eléri a 100.000 feliratkozót az Alkotói Stúdióban egy kék színű értesítés fog megjelenni, amiben a YouTube gratulál ehhez a teljesítményhez és ad egy kódot, amit a díj igénylésekor meg kell adni. És miután megigényelte a tartalomgyártó a díjat, egy bizonyos időn belül meg is kapja. Hazai viszonylatban egyébként több hónapig is eltarthat az, hogy megérkezzen a Silver Play Button.

A díj egyébként belül üreges, merevítés gyanánt vannak benne apró acél darabok, a külseje csiszolt alumíniumból van, illetve a Play Gomb pedig „nikkel-ródiummal galvanizált acélból van”, ezért is fényes annyira, mintha tükörből lenne. A csatorna nevét belegravírozzák a díjba.

Arany (Gold): Ezt a díjat 1.000.000 feliratkozó után kapja meg egy videós. Az igénylés menete hasonló az előzőhöz, régebben amikor még kevesebb embernek volt 1 millió feliratkozója akkor különféle videós rendezvényeken adták át személyesen a YouTube munkatársai ezt a díjat. Jelenleg több, mint 5000 YouTube csatorna van a világon, ami elérte már ezt a feliratkozó számot és hamarosan Dancsó Péter, illetve a PamKutya duó is megkaphatja majd ezt a díjat, ugyanis ők vannak a legközelebb az 1 millió feliratkozóhoz a hazai videósok közül.

A csatorna nevét egyébként „UV fényes, szublimációs nyomtatással” nyomják a díjra. Belül fából és acélból van, a Play Gomb pedig „galvanizált aranyból” van.

Gyémánt (Diamond): 2015 Júliusában mutatták be ezt a díjat, és azon csatornák kaphatják meg, amik elérték a 10.000.000 feliratkozót. Jelenleg kb. 300 YouTube csatorna rendelkezik ennyi (vagy több) feliratkozóval.

A díj alapja polírozott fém, a középen lévő „gyémánt” play gomb pedig ólommentes kristályból készült. A hátuljára lézerrel gravírozzák bele a csatorna nevét.

Vannak további mérföldkövek amit a YouTube habár nem jutalmaz fizikai díjjal, viszont egyéb „juttatásokat” ad:

  • Grafit (1 – 1.000): A kezdetek. Hozzáférést kapsz az Alkotói Stúdióhoz, illetve különféle tananyagokhoz, amikből tanulva tudod fejleszteni a tudásodat.
  • Opál (1.000 – 10.000): Részt vehetsz tartalom gyártóknak szánt eseményeken, és ellátogathatsz a 10 YouTube Space bármelyikébe.
  • Bronz (10.000 – 100.000): Az előbb említett YouTube Space-nél nagyobb és jobb lehetőségeket használhatsz ki és gyárthatsz minőségi videókat.

 

 

What’s Inside?

A csatorna 4 évvel ezelőtt indult, az akkor még második osztályos Lincoln Markham egy iskolai projekt keretein belül tesztelte hogy mi is van a különféle sportlabdák belsejében. Természetesen édesapja Daniel Markham is segített fiának a videók és a projekt elkészítésében. A csatorna tematikája miatt a nézők egyre több dolog belsejére és szétvágására lettek kíváncsiak, ők pedig eleget tettek a nézői igényeknek. Azóta a csatorna túl van a 6 millió feliratkozón és a 930+ millió összmegtekintésen, és mai napig aktívan gyártják a jobbnál jobb videókat. Legújabb videójuk pedig egyenesen a YouTube Play Button gyárába vezetett.

 

 

A Play Button / Creator Award gyár

Az imént említett „What’s Inside?” csatorna készítői ellátogattak a „szupertitkos” YouTube Play Button gyárba, ahol rengeteg információt megtudhattak a díjakról.  Őket egyébként Paul, a YouTube-nál dolgozó menedzser hívta meg a gyárba.

A cikk elején amikor a díjaknál arról beszéltem, hogy miként kerülnek rá a feliratok, illetve milyen anyagokból vannak, azt valójában az előbb látott és az következő videójukból tudtam meg:

Ezt a történetet egyébként a népszerű vlogger, Casey Neistat videójában folytatják, ahol a Gyémánt Play Button-t vágják ketté:

Valójában a díjak sérült termékek voltak, ezért is vághatták ketté ezeket.

KÖVESS MINKET ITT IS

Válasz